Panoramaroute dag 2
1 augustus 2025 - Graskop, Zuid-Afrika
Vanmorgen ging al vroeg de wekker, want we hadden een leuke activiteit op het programma staan. Om 7 uur werden we bij het ontbijt in het Zuid Afrikaans begroet door Lucinda, de eigenaresse van onze lodge. Er stond weer een overheerlijk ontbijtje voor ons klaar. Om kwart voor 8 stapten we de auto in, richting Sabie om de Sabie River vanaf het water te bekijken. Aangekomen bij het " Extreme Adventure Camp" bleek dat we de enige waren die zo vroeg op pad wilden en dus lekker een prive tochtje.
Na de instructies werden we er nog wel even op gewezen dat we krokodillen, slangen en zelfs een hippo tegen konden komen. Aan de ene kant doodeng.. maar hoe gaaf zou dat zijn als we hier onze eerste wildlife al kunnen spotten!
We gingen in 2 persoons kano's op pad. Martine en Anouk mochten het spits afbijten, Marit en Robert volgden. Al snel zaten Martine & Anouk vast op een steen. En dat was nog maar de eerste keer van velen. Meerdere keren moesten ze gered worden door onze " Prince" .
Dat ging in het begin bij Robert & Marit een heel stuk beter.
Onderweg zag Martine al snel een krokodil... maar helaas.. het was toch een boomstam in het water. Wat ze wel vlak daarna zag was de ijsvogel, wat een prachtige blauwe kleur heeft deze vogel toch. Hij lijkt hier nog wel blauwer dan in Nederland. Niet lang daarna zagen we er nog meer. De een vliegend langs ons heen , de ander stil op een tak. We genieten van de afwisseling van de snelle stroompjes waarin we in middels allemaal regelmatig vast blijven zitten, afgewisseld met de rustige stukken, waarbij we luisterden naar het gekwetter van de vogeltjes en verder alleen het stromende water horen.
Martine spot alweer een ijsvogel, deze keer de Afrikaanse reuzenijsvogel. Wat een mooi beestje is dat! Helaas hebben we geen camera bij ons, alleen Marit de GoPro, dus hopelijk staat hij er op. Als we even verder varen belanden Robert & Marit vol op een grote rots midden in het water, de punt van de boot wijst naar boven en ook Marit haar deel zit vol op de rots, terwijl Robert nog net in het water zit. Het kostte even wat moeite voordat ze weer bevrijdt waren en we allemaal weer verder konden. Na een break met wat water en een knabbeltje kregen we te horen dat we nog 4 versnellingen hadden in zo'n 800 meter. Met daarbij als laatste een "drop".
In de 2e versnelling kwamen Robert & Marit dwars op een schuine steen te liggen en ja.. je raadt het al... in slowmotion ging de boot om en lagen ze in het ijskoude water. Weg boot.
Terwijl Marit keurig volgens instructie op haar rug in het water ging liggen, moest Robert even bijkomen van het koude water en kwam er achter dat het maar 30 cm diep was en ze gewoon konden staan. Gelukkig waren Anouk en Martine vlak achter Robert en Marit en moesten ze bij hun in de boot stappen van Prince. Ze hebben ook alles zien gebeuren en moesten toch echt wel heel hard lachen!
Vlak na de versnelling konden we even stoppen en konden Robert & Marit weer even bijkomen.
Op naar de laatste 2 versnelling, alwaar we weer werden opgewacht om teruggebracht te worden naar de auto. Het was een superleuke ervaring. We hebben volop genoten van het water en de omgeving.
Na een kop koffie of thee zijn we vertrokken om nog een aantal highlights van de panoramaroute te bekijken. Er stonden er nog 4 op het programma voor vandaag, maar gezien de tijd hadden we doe al ingekort naar 3. Om wat tijd te besparen hebben we een broodje bij de Spar gehaald ( en heerlijke gebakjes, die leken ons echt te roepen) om bij de waterval op te eten.
Na een zeer hobbelige weg hebben we nu een rode ipv een witte auto en zitten er al krassen van de takken op🙈😱🙈. Wie verzint het ook om een nieuwe auto mee te geven.
We kwamen uit bij een prachtige waterval, the Horse shoe falls. Wat een unieke stek was dit weer. Eerst even geluncht, want dat mocht niet bij de waterval zelf en daarna een kleine stukje gelopen. Onze eerste indruk was " is dit het" maar goed het was maar 20 ZAR pp ( € 1 euro pp).
Nadat er wat foto's gemaakt waren en de meisjes lekker op de stenen geklauterd hadden, liepen we weer een stukje verder. En ja.. toen zagen we de prachtige watervallen.
Dus hup, statief erbij en schieten maar. Door Martine werd er ook gespeeld met de sluitertijden, waardoor je weer een ander effect op je foto krijgt. We hebben genoten van dit stukje natuur. Maar inmiddels waren we alweer 2 uur verder en al die tijd waren wij de enige toeristen. En tot nog toe wel de mooiste waterval vinden wij.
Maar gezien de tijd moesten we toch echt gaan, want de " Bridal Veil Fall" stond ook hoog op Anouk haar lijstje.
Dus Googlemaps weer ingesteld en op naar de volgende waterval. We werden via een bizar pad gestuurd. We wisten dat de weg er naartoe erg slecht was, maar dit hadden we niet verwacht. Elke keer was weer de vraag of we wel goed zaten, maar volgens Google was dat zo.. dus maar weer door.. en uiteindelijk kwamen we uit bij...een slagboom.. die niet open kon...
Dus het hele stuk weer terug. En gelijk maar besloten dat we morgen dan maar voor de MacMac falls gaan.
Nu via de verharde weg verder gereden naar de Bridal Veil Fall, maar deze bevatte ontzettend veel potholes. Wat zijn we blij met onze 4x4! Na het parkeren hebben we een wandeling gemaakt om de waterval te bekijken. Ook deze was weer indrukwekkend. We stonden ook nu weer bijna onderaan te kijken. Het was grappig om te zien hoe de wind speelde met het water, waardoor het rustig een paar meter verderop weer neer viel. Niet handig voor je foto's maar wel leuk om te zien.
Inmiddels was de zon verdwenen achter de wolken en werd het steeds donkerder en kouder. Dus omgekeerd en richting de lodge gereden. We wilden graag bij Harry's pancakes een hapje eten, dus alvast langs gereden om te reserveren. Blijkt deze maar tot 17 uur open te zijn, het het was al later.
Terug in de Lodge lekker even chillen, douchen, tukkie doen, reisverslagen schrijven en telefoon foto's uitzoeken.
Anouk en Martine hebben een leuk eettentje voor de avond gevonden, The Garden Shed, waar Anouk graag de struisvogel wil uitproberen. Robert heeft gesmuld van een impala en Martine en Marit deelden een simpele pizza en salade.
Na met z'n 4en nog een milkshake gedeeld te hebben en de plannen voor morgen uitgedacht werd het tijd om terug te keren. Alle batterijen worden weer opgeladen, de foto's van de afgelopen dagen op de computer gezet, de reisverhalen af geschreven en de spullen allemaal weer inpakken en klaarzetten.
Hoewel we veel meer van Afrika willen zien dan alleen maar de dieren, kunnen we ook niet wachten om morgen naar Balule Private Game Reserve te rijden om ons ze eerste safari's te gaan doen. Er staan er voor de komende dagen 4 op het programma.
Wist je dat
♡ Anouk gezien had dat er krokodil kabab op het menu stond. Ze twijfelde of ze dat wilde proberen. Maar ze toch koos voor de struisvogel. Gelukkig maar, want het bleek ook geen " krokodillenseizoen" te zijn, dus het was er niet.
Scores:
Where are you from? 3x
Cappuccino 1x
Ijsjes : 1x
Dieren: velvet Monkey, zwarte ibissen Ijsvogel, Afrikaanse reuzenijsvogel, mangoest en weer veel andere vogeltjes
Eten wat we niet eerder gegeten hebben: -Struisvogel ( Anouk , martine, Marit)
-Impala ( allemaal)

Heel veel plezier met jullie reis avonturen!
Liefs Marloes en Fam.