Wandelen in Royal National

25 augustus 2025 - Royal Natal National Park, Zuid-Afrika

Vanmorgen bij het opendoen van de gordijnen zagen we vele mooie vogels zitten, onder andere een kolibri. Martine heeft haar eigen vogelkijkhutje gemaakt. Raam open, kruk en camera erbij en klikken maar. Helaas is de kolobri niet meer terug gekomen.
Na een lekker ontbijtje zijn we ons gaan klaar maken voor de wandeling. Hiervoor moesten we een klein stukje rijden. Geen idee hoe lang, maar volgens de receptie was het terugrijden naar de " mainroad" en dan rechtsaf, door blijven rijden en je komt vanzelf bij de gate uit.
Na wat voor ons gevoel toch wel een half uur rijden was hadden we inderdaad de ingang gevonden van Royal Natal National Park
Bij de tourist information krijgen we een kaart en advies over een route voor ons. We kiezen voor de kortere route langs de "Tigerfall" , de "Look Out Rock" en de " Cascade". We checken in, schrijven onze route op, krijgen de emergency nummers mee ( wat heel handig is als je geen bereik hebt in de bergen) voordat we beginnen aan een rustige klim van 1400 m naar uiteindelijk zo'n 1700 m. Het gaat gelukkig geleidelijk omhoog, maar we voelen het wel aan onze benen en ademhaling.  Het is ook nog eens behoorlijk warm en er staat heel veel wind. We nemen regelmatig even een pauze om op adem te komen en een slokje te drinken.  De uitzichten zijn weer prachtig. Na ruim een uur lopen komen we bij de tigerfalls uit. Hier blijven we even zitten om een broodje te eten en onszelf wat te verfrissen met het water.  Het is met alle watervallen. Wel jammer dat we aan het einde van het regenseizoen zitten, want wat zal het anders imposant geweest zijn. We lopen door naar de " Look Out rock" klimmen er op en waaien bijna weer weg, zo hard is eht aan het waaien. Vanaf dit punt zien we nog 2 watervallen, maar we verhuizen dat het genoeg is geweest. We lopen via de route langs de  " Cascade " terug. De Cascade was een soort trapsgewijze waterval, die echt heel mooi was. Hier hebben de dames  in het ijkoide water even de verkoeling gezocht voor hun voeten. Robert ging lekker even op een bankje zitten toekijken.
Op deze route bleken ook wat rotstekeningen te zitten. Die waren minder goed zichtbaar dan die van gisteren. We konden er ook weinig uithalen wat er nou getekend was. Eenmaal terug bij de auto moesten we eerst even uitchecken.
We stoppen nog even bij de tourist information voor een ijsje en een souvenir voordat we naar de cottage terug rijden.

We zoeken even de was uit, want eenmaal thuis moeten Robert en Martine bijna gelijk aan het werk. De was wordt hier lekker voor ons gedaan, dus we nemen het er maar even van, zodat we thuis bijna alles gelijk in de kast kunnen leggen en Anouk mee naar Enschede kan nemen.
Robert pakt ondertussen weer even lekker zijn rust.

Het is vandaag echt heerlijk warm. We zien veel rook en vuur in de bergen, iets wat bewust gedaan wordt om de grond weer vruchtbaar te krijgen. Marit doet voor eht eten nog even ene poging om jn bad te gaan, maar haar water is net neit warm genoeg helaas  Vanavond eten we lekker lasagne en spelen uiteraard weer een potje Qwixx. Dan gaat Martine nog even in bad, zij heeft wel weer gloeiend heet water. Er is geen pijl op te trekken.
We duiken allemaal weer lekker ons bedje in met een boek.

1. Cobi:
    26 augustus 2025
    Een mooie wandeling dus !
  2. Ella:
    26 augustus 2025